Home       |       Leden Login       |       Contact


Disciplines

Kleiduivenschieten

Kleiduivenschieten is een dynamische sport. Er wordt niet op kaartjes geschoten, maar op bewegende schotels van klei (kleiduiven) die door de lucht vliegen. Deze worden door een machine de lucht in geslingerd met een snelheid van zo’n 120 km/u. De schutter moet de schotels dan vanuit verschillende posities kapot schieten.

Skeet en Trap

In Nederland worden voornamelijk twee vormen van kleiduivenschieten beoefend: skeet  en trap.

Bij skeet staan op een afstand van ruim 36 meter twee huisjes (links en rechts), een hoog en een laag huis. Vanuit deze huisjes worden de kleiduiven met een machine geworpen. De baan waarop geschoten wordt is in de vorm van een halve cirkel. Op acht verschillende plaatsen ligt een tegel van waaraf de schutter de kleiduiven afroept. Binnen 0 en 3 seconden na het afroepen worden de kleiduiven geworpen en schiet de schutter ze vervolgens kapot. Doordat er acht verschillende tegels zijn, wordt er telkens onder een andere hoek geschoten.

Een rondje skeet bestaat uit 25 kleiduiven die verdeelt zijn over de acht posten.

Er wordt op een post zowel enkele kleiduiven geschoten als doubletten. Bij een doublet komt er zowel uit het hoge als het lage huis een kleiduif, op praktisch hetzelfde moment. Een wedstrijd voor de mannen bestaat uit 5 rondes van 25 duiven en daarnaast nog een finale van 25 duiven. Voor de vrouwen bestaat de wedstrijd uit drie rondes van 25 duiven met daarna nog een finale van 25 duiven.

Een rondje trap bestaat uit 25 kleiduiven die verdeelt zijn over de 5 posten.

Bij het onderdeel trap staan er voor de schutter machines die de kleiduiven werpen (van de schutter af). Op het moment dat een schutter de kleiduif afroept, weet hij niet uit welke machine de kleiduif komt. Bij het onderdeel trap zijn er vijf, naast elkaar liggende, tegels waarvan de schutter moet schieten.
 

Benodigdheden

Nodig voor het kleiduiven schieten:

 

  • Hagelgeweer
  • Patronen (er mag niet meer dan 24gram hagel in een patroon zitten eb de hagel mag niet groter zijn dan 2,5mm)
  • Schietvest (Het schietvest hjeeft op de schouder een leren stuk zitten, waardoor het geweer niet snel wegglijd)
  • Schietbril (De schietbril wordt geleverd met verschillende kleuren glazen, zodat de schutter kan kiezen welke kleur hij opzet. Dit heeft niets te maken met mode, maar wel met de weersomstandigheden. Elk kleur glas laat bij een bepaalde weersomstandigheid de kleiduif het beste zien)

Olympische Spelen
Zowel het onderdeel skeet als trap zijn beide vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. De laatste keer dat een Nederlander een Olympische medaille op het onderdeel kleiduivenschieten heeft gewonnen was in 1976. In Montreal won Eric Swinkels een zilveren medaille. In Athene 2004 behaalde Hennie Dompeling een vierde plek en greep net naast de medailles.
De huidige generatie kleiduivenschutters zijn alweer hard aan het trainen voor Londen 2012. De Nederlands Kampioen Skeet van dit moment is Jan-Cor van der Greef, die met zijn 26 jaar goed op weg is naar de internationale top.